Ara

Ce este Posturologia Clinica ?
Preocuparea acesteia este observarea detaliată a posturii umane pentru a identifica principalele cauze care au provocat deviații sau simptome osteo-articulare. Patologia posturală este un dezechilibru ce produce stres suplimentar care cauzează patologii musculo-articulare și schimbări la nivelul motor.
Specialiștii posturologi analizează toate aceste deviații în cele mai mici detalii, căutând mereu soluții terapeutice eficiente care acționează asupra simptomelor și permit reechilibrarea corpului.
Dezechilibrul postural este cauzat de asincronism în unul sau mai mulți senzori posturali:

  • Senzorii tălpii piciorului
  • Senzorii mandibulari
  • Senzorii vizuali
  • Senzorii proprioceptivi articulari
  • Senzorii pielii
  • Senzorii vestibulari


Cauzele dezechilibrului postural
Datorită alcătuirii fizice, obiceiurilor și stilului de viață suntem cu toții asimetrici. Unii dintre noi compensează această condiție și nu suferă de diverse afecțiuni însă alții nu sunt la fel de norocoși.
Defapt, anumite circumstanțe precum condițiile la locul de muncă ( postură neadecvată, repetitivă și prelungită) sau un traumatism pot decompensa sistemul postural. În plus, asincronismul senzorilor posturali, de exemplu asimetria mandibulară, vizuală sau chiar și asimetria în suportul postural vor produce un dezechilibru postural, cauză a numeroase patologii.
Sindromul deficienței posturale apare când centrii regulatori nu mai pot efectua o sinteză congruentă a informației primite de la diverși senzori. Sindromul indică descoperirea deteriorării senzorului, transmisiei sau sistemelor de integrare a informației necesare pentru afectarea echilibrului postural.

Ce înseamnă sindromul deficienței posturale (S.D.P)?
Sindromul deficienței posturale apare ca rezultatul unei alterări în echilibrul tonusului muscular și echilibrului postural.
S.D.P este caracterizat de o imagine clinică ce conține simptome stabilometrice și clinice:
Pacientul se plânge de diferite simptome stând în picioare: fie se clatină sau simte durere în această poziție.
Înregistrarea stabilometrică confirmă că postura acestuia nu se încadrează în parametrii normali (controlul oscilațiilor posturale este anormal).
Examinarea clinică dezvăluie anormalitățile de simetrie ale tonusului muscular postural ( reglarea activității tonusului muscular este anormală).
Însă există și un al 4-lea criteriu care este indispensabil pentru diagnostic și care distinge clar abordarea posturologului față de abordarea convențională: prin manipularea a unui sau mai multe impulsuri senzoriale din sistem, anumite semne de asimetrie sunt modificate imediat înainte ca semnele și simptomele sindromului să fie eliminate.

Care sunt patologiile întâlnite în cadrul posturologiei?
O largă varietate de simptome este efectul dezechilibrului postural. Pe lângă disconfortul musculo-scheletal frecvent ( dureri de gât, dureri de cap, durere lombară, etc.), pt fi și simptome de deficit de percepție ( amețeală, pierderea echilibrului, neîndemânare etc ) și probleme cognitive ( lipsă de concentrare, dislexie, oboseală, etc. )
Mai multe patologii sunt legate de dezechilibrul postural. Acestea includ:
Durere lombară cronică, sciatică recurentă, hernie de disc
Gonalgie, scapulalgie, coxalgie asimetrică
Durere recurentă de gât cu torticolis, durere de spate – dureri musculare recurente. Durere persistentă în urma protezării articulare:

  • Dislexie, disgrafie
  • Tendinopatie recurentă
  • Entorse recurente
  • Vertigo postural
  • Pinteni calcanieni iritați
  • Sindromul Morton
  • Hallux valgus
  • Fasciită plantară
  • Performanță redusă
  • Hipertonie musculară locală dureroasă care este rezistentă la tratament
  • Durere de cap
  • Scolioză

De asemenea, in zilele noastre se poate efectua o analiza posturala precisa si completa prin aparate computerizate speciale si software performant. Acestea permit intr-un timp extrem de scurt de a efectua masuratorile si a analiza datele acestora (ex. analiza presiunilor plantare, examenul echilibrului corporal, analiza cu ajutorul imaginilor, etc.)

In cabinetul nostru, cu ajutorul platformei baropodometrice, software-ul #posturotest permite analiza detaliată a mersului pacientului. Este o metodă de realizare a analizei posturale prin utilizarea unei tehnologii computerizate de ultimă generație și a unui software performant, ce ne permite să facem o analiză globală a posturii corpului. Acesta se efectuează în 4 etape: analiza statică, dinamică, stabilometrică și analiza posturală cu ajutorul imaginilor.

În urma analizei efectuate cu POSTUROTEST, vom avea o informație completă a activităților motorii si este recomandată fiecărei categorii de pacienți: copii, adolescenți, adulți, seniori, sportivi.

Programează-te la o evaluare posturală la ARA!