Ara

Kinetoterapia

 

Kinetoterapia (gimnastica medicală) presupune un set de tehnici și metode specifice menite să corecteze deficiențele musculare și/ sau articulare ortopedice (deviațiile coloanei vertebrale, deformări de torace, torticolis postural și congenital, plagiocefalii/scafocefalii/brahicefalii, deviațiile membrelor)  și recuperare neuromotorie.

Aceasta are urmatoarele obiective:

  • Mobilitatea articulara - esentiala pentru reluarea tuturor tipurilor de miscari
  • Tonifierea musculaturii - forta muschilor duce la disparitia durerii 

 

Care sunt afectiunile pentru care este recomandat tratamentul kinetoterapeutic?

Fiecare afectiune are unprotocol de recuperare prin fiziokinetoterapie ce sunt des folosite pentru: ruptura ligamentului incrucisat anterior, ruptura si sutura de menisc, ruptura ligamentului incrucisat posterior, leziunile ligamentelor colaterale, instabilitatile de umar, ruptura muschiului biceps brahial, instabilitatile de glezna, ruptura tendonului achilean, fracturile membrului superior si inferior, scolioza, cifoza, discopatia lombara, hernia de disc etc.

Kinetoterapia sustine mobilitatea si imbunatateste functiile motorii drept urmare calitatea vietii, iar prin tratament urmari sa amelioram simptomele in unele afectiuni:

  • probleme musculare
  • afectiuni metabolice (obezitatea)
  • tulburari ortopedico-traumatice
  • boli respiratorii
  • afectiuni neurologice precum accidente vasculare, traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare, boala Parkinson si paralizie
  • tulburari reumatologice precum poliartrita reumatoida, coxartroza, gonartroza
  • afectiuni cardiovasculare precum boala varicoasa, cardiopatia ischemica etc
  • maladii congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatie congenitala de sold, tetraplegie).

 

KINETOTERAPIA LA COPII

Kinetoterapia ortopedica poate fi efectuata copiilor de la cateva zile de viata ale sugarului,  pana la varsta adulta (18 ani). Echipa ARA este alaturi de dumneavoastra in tratarea si diagnosticarea copilului, inepem impreuna procesul de recuperare. Pentru noi un diagnostic venit de la medicul specialist, ne este de ajutor, dar este doar o denumire. La evaluarea initiala, pe care o recomandam tuturor pacientilor, luam in calcul mult mai multe aspecte.

Evaluare initiala are o parte obiectiva –unde facem o analiza a corpului copilului anateriror, posterior si lateral, vedem postura, daca au aparut asimetrii, daca e vreo probleme musculara slaba si partea de echilibru. De anul trecut am inceput sa facem teste musculare.  Apoi urmeaza analiza pe placa baropodrometica, care ne intregeste evaluarea si de multe ori ne confirma ceea ce observam la analiza obiectiva. Se poate face  de la varsta de 4 ani ani.

 

Recuperarea afectiunilor ortopedice vizeaza deviatiile coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, lordoze), deformari de torace, torticolis postural si congenital, plagiocefalii/scafocefalii/brahicefalii, deviatiile membrelor, mai ales ale membrelor inferioare (genu varum, genu valgum, genu recurvatum, genu flexum), ale celor de la nivelul piciorului (metatarsus adductus, picior varus, tal valg, picior plat si scobit etc.), cat si ale celor de la nivelul soldurilor (coxaantetorsa, coxaretrotorsa, coxavara, coxavalga, deformari de bazin, displazii de sold etc).

Durata unei sedinte de kinetoterapie este de 40-45 de minute. Programele sunt stabilite individual si cuprind exercitii adaptate fiecarui caz in parte. Lucram cu exactitate musculatura implicata si, cel mai important, invatam parintele sa lucreze si el cu copilul pentru o recuperare de scurta durata.

.

Impreuna suntem o echipa puternica, noi terapeutii si dumneavoastra parintii si pacientii!