Ara

Electroterapia este o formă de tratament medical specifică fizioterapiei care folosește mici impulsuri electrice pentru a repara țesutul, a stimula mușchii și a crește forța musculară. Poate ajuta la reducerea durerii și la vindecarea organismului.

Electroterapia foloseste semnale electrice care interfera cu fluxul neurotransmitatorilor durerosi catre creier. Astfel se modifica mesajul de la nerv catre creier. Din punctul de vedere fizioterapeutic, alterarea arcului durerii (nerv – creier – tesut periferic), fie ca pacientul prezinta episoade dureroase acute sau cronice, reprezinta o modalitate de tratament poate fi o metoda importanta atunci cand metodele conventionale de tratament nu sunt la fel de eficiente.

Cum actioneaza electroterapia?

Un dispozitiv electric imprastie impulsurile de-a lungul pielii. Dispozitivul este conectat cu ajutorul unor fire de tensiune cu mici electrozi care sunt plasati pe piele, la nivelul zonei dureroase. Astfel se permite o incarcare electrica de intensitate mica la nivelul zonei dureroase.

Stimularea cu frecventa inalta, prin stimularea anumitor fibre nervoase ce nu provoaca durerea, va trimite semnale catre creier ce vor bloca astfel alte semnale nervoase ce provoaca durere. Stimularea cu frecventa inalta, denumita uneori si stimulare conventionala, poate fi tolerata pentru ore intregi, insa senzatia de scadere a durerii se va mentine pentru perioade scurte de timp.

Stimularea cu frecvente joase favorizeaza producerea de endorfine, ce fac parte din sistemul nostru natural de combatere a durerii. Stimularea cu frecventa joasa este mai putin comfortabila si nu poate fi tolerata decat pentru 20-30 minute, insa scaderea durerii va dura mult mai mult.

Spre deosebire de multe medicamente antialgice, TENS nu provoaca dependenta si prezinta putine efecte adverse.